Pistacje to jedna ze zdrowszych przekąsek. Należy pamiętać, że orzechy są z natury pokarmem wysokokalorycznym, jednak niewielka ilość pistacji nie powinna źle wpłynąć na dietę, a przyniesie wiele korzyści zdrowotnych. Pistacje mają wiele właściwości prozdrowotnych, w tym równoważą dobry i zły cholesterol. Pistacje mają właściwości przeciwutleniające, które mają pozytywny wpływ na większość problemów zdrowotnych. Udowodniono także ich pozytywne działanie w łagodzeniu objawów menopauzy i zdrowiu oczu, szczególnie u osób starszych. Coraz więcej pojawia się również badań na temat ich działanie przeciwzapalnego.

Pistacje – korzyści zdrowotne

Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i doskonale zapobiegają przeziębieniom. Posiadają wysoką zawartość potasu, uczestniczą w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i doskonale pomagają w detoksykacji. Pistacje są bogate w kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega-3, które odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu. Ponadto orzechy te są bogate w białko i wapń, który jest dobry dla mięśni oraz kości, a potas zawarty w pistacjach ma pozytywny wpływ zarówno na mięśnie, jak i ciśnienie krwi. Właśnie dlatego są wyjątkowo zdrowe dla ludzkiego organizmu. Pistacje są również bogate w witaminę E i witaminę B6. Pierwsza z nich działa jako łapacz wolnych rodników, a witamina B6 jest niezbędna do tworzenia substancji przekaźnikowych i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Liczne badania wykazują również, że pistacje pozytywnie wpływają na leczenie i zapobiegają otyłości, cukrzycy typu 2 i pokrewnym chorobom układu krążenia. Jest tak między innymi dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Nie ma wątpliwości, że pistacje są dobre dla zdrowia. Jak wszystkie orzechy zawierają dużą ilość cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą chronić przed wysokim poziomem cholesterolu i chorobami układu krążenia. Nie są one gorsze od innych rodzajów orzechów, jeśli chodzi o zawartość błonnika pokarmowego i witamin z grupy B.

Działanie przeciwzapalne pistacji

Pistacje to jedyny orzech, który dostarcza karotenoidów: luteiny, beta-karotenu i zeaksantyny, które korzystnie wpływają na wzrok. Chronią siatkówkę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają rozwojowi zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej. Pistacje są również bogate w silne przeciwutleniacze, takie jak witamina E i flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwarytmiczne, przeciwskurczowe, odtruwające i przeciwbakteryjne.

Pistacje zawierają gamma-tokoferol (rodzaj witaminy E), fitosterole i karotenoidy ksantofilowe. Ten ostatni jest związkiem fitochemicznym znanym ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Pistacje pozytywnie wpływają na poziom tłuszczu we krwi i utrzymują niski poziom trójglicerydów. Ich obecność w dużych ilościach zwiększa ryzyko chorób układu krążenia oraz otyłości. Osoby z cukrzycą typu 2 zazwyczaj mają podwyższony poziom trójglicerydów i dlatego warto aby w swojej diecie uwzględnili pistacje.

Zawarte w pistacjach przeciwutleniacze nie tylko pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka, ale również zapewniają piękną i promienną skórę oraz spowalniają proces starzenia się u człowieka.

Podsumowanie

Pistacje są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), sterole roślinne, witaminy i minerały, dzięki czemu są dobrym dodatkiem do codziennej diety. Szacuje się, że ze wszystkich orzechów pistacje najskuteczniej obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Regularne spożywanie 30 g niesolonych pistacji dziennie może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL o 4,8 do 10,2 mg/dl i poziom trójglicerydów o 2,2 do 20,6 mg/dl.

Działają również hipotensyjnie, czyli nieznacznie obniżają ciśnienie krwi. Ich korzystny wpływ na układ krwionośny wynika prawdopodobnie z przeciwmiażdżycowego działania kwasów PUFA i fitosteroli. Dodatkowo zawarta w nich witamina E ma właściwości przeciwutleniające i zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL. Mogą pomóc również w zapobieganiu chorobom układu krążenia, zmniejszając ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.

Zakończenie

Różne badania i źródła naukowe jasno wskazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości pistacji. Okazuje się również, że pistacje nazywać można naturalnym środkiem przeciwbólowym, dzięki zawartości witaminy E i flawonoidów, które mają właściwości przeciwzapalne. W dodatku pistacje zawierają karotenoidy ksantofilowe, które również są związkiem fitochemicznym o właściwościach prozdrowotnych i przeciwzapalnych.

Źródła:

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/4/234/1937193

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/nutrition-attributes-and-health-effects-of-pistachio-nuts/1C2AE1F4EACF37030525FAD73ABCFFA0

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-11-164

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2017.1408093

https://dietetycy.org.pl/tokoferole/

https://www.researchgate.net/profile/Reza-Ebrahimpour-2/publication/242570080_Combining_Diverse_Neural_Classifiers_for_Complex_Problem_Solving_An_ECOC_Approach/links/0c96052aaa360df1c8000000/Combining-Diverse-Neural-Classifiers-for-Complex-Problem-Solving-An-ECOC-Approach.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejlt.201600126