Czy wiesz, że pistacje to idealne źródło białka dla wegetarian i wegan? Potwierdza to badanie przeprowadzone przez University of Illinois, w którym wykazano, że jakość białka zawartego w pistacjach jest lepsza niż innych orzechów, zbóż, nasion i roślin strączkowych. W związku z tym pistacje dołączają do krótkiej listy pokarmów zawierających pełnowartościowe białko pochodzenia roślinnego. Czytaj dalej, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat pistacji jako źródła pełnowartościowego białka, oraz korzyści zdrowotnych wynikających z ich spożywania – podajemy wyłącznie fakty poparte badaniami naukowymi.

Orzechy pistacjowe, najbardziej kompletne orzechy

Pistacje zawierają białko, którego mięśnie potrzebują do wzrostu. Od dawna były znane korzyści zdrowotne pistacji ze względu na ich wysoką zawartość witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, ale badania przeprowadzone w 2020 roku przez University of Illinois w Urbana-Champaign wykazały, że białko pistacji jest lepsze pod względem jakości niż białko innych orzechów, zbóż, nasion i wielu roślin strączkowych. Jest to idealne białko roślinne, które pozwala nabrać masy mięśniowej i zapobiega niedoborom żywieniowym. Kiedyś uważano, że jakość białka roślinnego jest gorsza niż zwierzęcego, ale to mit i obecna debata dotyczy jakości poszczególnych źródeł białka. 

Dlaczego pistacje są tak zdrowe? Dzięki doskonałemu profilowi odżywczemu są one jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych orzechów. Składają się one z makroskładników odżywczych, takich jak tłuszcze i węglowodany, pełnowartościowe białko pochodzenia roślinnego i błonnik. Ważnym faktem jest to, że pistacje nie przyczyniają się do wzrostu cholesterolu, wręcz przeciwnie, pomagają go zwalczać.

Jeśli chodzi o mikroelementy, według źródła w postaci naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili, orzechy dostarczają witamin A, B, C i E, a także wapnia, miedzi, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, magnezu, tiaminy i selenu. Każdy z tych składników jest niezbędny do codziennego funkcjonowania organizmu.

Pistacja zawierają lepszej jakości białko niż większość roślin strączkowych

W celu opracowania badania na University of Illinois w Urbana-Champaign wzięto pod uwagę wskaźnik strawności białka skorygowany o aminokwasy (PDCAAS) dla różnych wartości białka roślinnego. Zgodnie z wynikami badania, pistacje są doskonałym źródłem białka, według standardów ustalonych przez WHO i ONZ. Testy wykazały, że pojedynczy orzech pistacjowy zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów niezbędnych do syntezy białek, tj. procesu metabolicznego, w którym powstają białka. Aminokwasy te są obecne w podobnej ilości jak w jajkach. Z treści badania dowiadujemy się również, że surowe pistacje mają wyższą zawartość białka (27,1%) niż prażone pistacje (25,1%).

Według innego badania z uniwersytetu The College of New Jersey i badania „Protein – Which is Best?”, najczęściej, białka pochodzące z rośliny są niekompletne, więc brakuje w nich jednego lub więcej niezbędnych aminokwasów. Jednak połączenie dwóch pełnowartościowych białek w tym samym czasie lub w ciągu dnia tworzy pełnowartościowe białko. 

Innym ważnym faktem jest to, że zarówno w formie surowej, jak i prażonej, jakość tego orzecha jest równie wysoka. Wszystko to sprawia, że pistacje są atrakcyjnym pokarmem do włączenia do diet wegetariańskich i wegańskich.

Jakie inne korzyści mogą przynieść wegetarianom i weganom pistacje i białka w nich zawarte?

  1. Pistacja pomagają w kontroli wagi – liczne badania sugerują, że pistacje mogą być korzystne dla utrzymania zdrowej wagi. Jedno z badań klinicznych opublikowane w gazecie Appetite w 2020 roku wykazało, że kobiety, które jadły pistacje, doświadczyły znacznego wzrostu sytości po jedzeniu, w porównaniu do tych, które nie jadły pistacji. W konsekwencji, kobiety, które jadły pistacje, spożywały również mniej jedzenia podczas następnego posiłku, w porównaniu do kobiet z grupy kontrolnej.
  2. Pistacje pomagają w kontrolowaniu glikemii –  opublikowane badania sugerują, że spożywanie pistacji ma pozytywny wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi. Kontrola glikemii jest szczególnie ważna w czasie ciąży, ponieważ cukrzyca ciążowa dotyka 25% ciężarnych matek na całym świecie i może mieć znaczący wpływ na zdrowie matki i dziecka. Badanie przeprowadzone w Chinach w 2019 roku, które dotyczyło roli pistacji w cukrzycy ciążowej u kobiet wykazało, że poziom cukru we krwi i insuliny nie wzrósł po zjedzeniu pistacji w porównaniu z przekąską opartą na węglowodanach w grupie kontrolnej. Jest to szczególnie ważne odkrycie w kulturach, w których pokarmy zawierające rafinowane węglowodany (takie jak biały ryż lub chleb) stanowią główną część diety.

Podsumowując

Z tych wszystkich powodów pistacje są bardzo interesującym pokarmem, stanowiącym jedno z niewielu źródeł białka roślinnego, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ich spożycie jest wysoce zalecane w większości diet (diet odchudzających, wegetariańskich, wegańskich) i sytuacji (pistacją są idealne dla kobiety w ciąży, a także w przypadku nadciśnienia, stresu, niepokoju itp.)

Badania i źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890834/

https://nutrition.ansci.illinois.edu/sites/nutrition.ansci.illinois.edu/files/15.%20Bailey%20and%20Stein%2C%20June%2018%2C%202020.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666319305100

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6927994/